Ekonomi

Mucur Ekonomisi

MUCUR’UN TİCARİ VE EKONOMİK YAPISI 

Kırşehir’in nüfus bakımından 2. büyük ilçesi olan Mucur 18.500 nüfusa sahiptir.

Çok eski ve yerleşik bir yapıya sahip olan Mucur, gerek coğrafik konumu  gerekse verimli toprakları ile İç Anadolu’nun gözde yerleşim yerlerinden birisidir.

1980 li  yılların başında kurulan Mucur Küçük sanayi Sitesi o zamanın şartlarına göre Türkiye’nin sayılı Küçük sanayi sitelerinden biri olarak gösterilmekte idi. Hatta Türkiye’de yapımı en hızlı tamamlanan site olarak ta ayrı bir özelliğe sahiptir. Sitede ağırlıklı olarak  oto tamirhaneleri, yedek parçacıları, marangoz atölyeleri, mobilyacılar, bulunmaktadır. İş ve çalışma kapasitesi her geçen gün azalmakta olan bu sanayi sitesi, hak ettiği yere gelememiştir. Kırşehir İlinin yakın olması ve iş potansiyelinin büyük kısmını çekiyor olması Mucur Sanayi sitesine büyük zarar vermektedir. Sanayi sitesindeki dükkanların çoğu artık depo olarak kullanılmaktadır.

1- OTO TAMİRHANELERİ                                     :6

2- YEDEK PARÇACILAR                                        :4

3- DEMİR DOĞRAMA VE PROFİL ATÖLYELERİ   :8

4- MOBİLYACILAR –  AĞAÇ DOĞRAMACILAR  :19

5- KAPORTA-OTO BOYA-OTO ELEKTRİKÇİLER  :5

6- DİĞER                                                                :100

TOPLAM                                                                   :142

Mucur’un bir diğer önemli geliri ise yol boyundaki petrol ve dinlenme tesislerinden oluşmaktadır. Güney Doğu ve Batı Anadolu’yu birbirine bağlayan en önemli yol E-23 kara yolu ilçenin kuzeyinden geçmektedir. Konumu itibarı ile E-23 karayolu üzerinde en uygun ve kaliteli tesisler ilçenin hemen kenarına kurulmuştur. Bu tesislerde yaklaşık 400 kadar eleman çalışmaktadır. Bu da en azından bir bu kadar ailenin geçimini buralardan sağlaması demektir.

Petrol istasyonları da ilçenin önemli gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. Bu tesislere

yaklaşık 350 yolcu otobüsü, 1000  kadar da otomobil uğramaktadır. Yolcu sayıları göz önünde bulunursa önemli bir girdi sağlanmaktadır.

Mucur’un coğrafi yapısı tarıma elverişli ve pancar ekim alanları ile gelir seviyesi yüksek çiftçi yoğunluğu olan ilçedir. Bununla birlikte  5 Adet un fabrikası ve 4 Adet yem fabrikası, hizmet vermektedir. Mucur ‘dan dışarı önemli ölçüde un satılmakta ve bu fabrikalardan 900 kadar işçi ve ailesi geçimini sağlamaktadır.

Ayrıca ilçemizde  1 adet mermer fabrikası , 1 adet hazır su dolum tesisi, 2 adet Bims fabrikası, 1 adet Kuartz madeni kırma fabrikası, 1 Kuartz madenini işleme fabrikası ve 1 adet yumurta tavukçuluğu yapan firmalar faaliyet göstermektedir.  Ayrıca Taş ve Mozaik ocakları da ilçemize gelir getiren önemli  iş alanlarıdır.

İlçemizde Organize Sanayi bölgesi henüz yeni kurulma aşamasında müteşebbis heyet kuruldu. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının onayından geçti. Şimdilik 500 dönümlük arazinin zemin etüdü yapıldı ve arazinin haritası çıkarıldı. Kamulaştırma işlemleri tamamlandı. Kayseri Ankara Karayolu üzerinde kurulacak olan bu organize sanayinin hızlandırılması Mucur’un ekonomik yapısı için önemli bir yere sahiptir. Kayseri’ye olan yakınlığı ve yatırımcı ruhu olan Mucur halkını harekete geçireceğini düşünüyoruz. Dileğimiz kısa zamanda bitirilmesidir.

Mucur’da banka sayısı 3 adettir. Bu kurumlar  devlet bankaları Ziraat Bankası Halk Bankası ve özel bankalardan Denizbank dır.

İlçedeki Şirket sayısı hızla artmaktadır. Şu anda Mucur’da Faaliyet gösteren şirket sayısı 120 tanedir. Odamızın Toplam üye sayısı  ise 256 dır.

ANONİM ŞİRKET         :20

KOLLEKTİF ŞİRKET   : 1

LİMİTED ŞİRKET         : 98

TOPLAM   ŞİRKET       : 119

Hayvancılık Mucur’un ön sıralarda yer alan gelir kaynaklarındandır. 42 köyün tamamında küçük ve büyük baş hayvancılık yapılmaktadır. Bu Hayvanların büyük bir bölümü et ihtiyacını karşılamaktadır. Süt üretimi ise her geçen gün artmaktadır.. Son zamanlarda devletin bankalar aracılığı ile teşvik kredileri vermesi hayvancılığa olan ilgiyi arttırmıştır. Şu anda Mucur’da önemli sayılabilecek 8 Adet  büyük mandra mevcuttur. Buna yenileri de eklenmeye başlanmıştır. Kümes hayvanları da yeterince üretilmektedir;  fakat yumurta üretimi büyük bir tesis ile üretimdedir.

Kanatlı hayvan olarak İlçemizin İnaç Köyü mevkiine Kaz eti işleme entegre tesisinin kurulmasına başlandı. İşleme kapasitesi olarak günlük 15.000 adet kaz ve ördeğin kesilip işlenmesi yapılabilecektir. Bu tesis Türkiye’de ilk ve tek kaz ve ördek eti işleme tesisi olacaktır.

İlçe ekonomisinin %80’ i tarıma dayalıdır. Genel olarak buğday, arpa, pancar ve ayçiçeği ekimi yapılmaktadır. İlçede susuz arazi alanı 779.567 da, sulu arazi alanı 24.060 da olmak üzere toplam 803.627 da tarım alanı vardır. 5.030  da sebzelik, 3.165 da meyvalık, 3.530 da bağ, 449,213 tarla alanı ve 112.689 nadas alanı vardır. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı 3.483’dir.

Ayrıca   büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de yapılmaktadır. 36.000  adet büyükbaş, 18.150 adet küçükbaş hayvan, 518.000 kanatlı hayvan ve 2.000 adet arı kovanı mevcuttur.

İlçe merkezinde Etaş Afyon Tavukçuluk Taah. San. Tic. Ltd. Şti.  bulunmakta olup yumurta üretimi yapmaktadır ve Kırşehir ve çevre illerin yumurta ihtiyacını karşılamaktadır. 

İlçede yaşayan hemen her ailenin mutlaka bir tarlası, bağı veya bahçesi bulunmaktadır. Ama gelirlerin çoğu Bağlardan değil de tarlalardan olmaktadır. Mucur’da en çok üretilen ürün sıralamasında şüphesiz buğday 1. sırayı almaktadır. Diğer ürünlerin toplamı ancak buğday kadar olmaktadır. Buğday dışında üretilen ürünler şunlardır. Arpa, Şeker pancarı, yulaf,mercimek,nohut,ayçiçeği ve az miktarda mısır dır. Tarım ürünleri Mucur ekonomisinin temel taşı görevini yapmaktadır.

Tarımın Ekonomiye katkı payı yaklaşık olarak tüm ekonominin yarısı kadardır. Arazilerin sulanması Kızılırmak , Kargın göleti, Karacalı-Aksaklı göleti, Kepez, Acıöz ,Şatıroğlu  suyu ile ve Mucur’un içinden geçen sulama kanalları ile yapılmaktadır.

MUCUR ESNAFLARININ ÇALIŞMA ALANLARI VE SAYILARI ŞU ŞEKİLDEDİR

 

Bakkal –Market         :15

Kahvehane                 :26

Berber                        :22

Pastane                       :  2

Lokanta Kebap          : 16

Kasap                         :  4

Terzi                          : 10

Ayakkabıcı                  : 5

Manifatura                  : 5

Konf. Tuhafiye           : 7

Sarraf                          : 2

Kırtasiye                      : 4

Züccaciye                    : 2

Hırdavat                      : 6

Oto Lastik                   : 3

Ziraat Alet       : 2

Manav                 :  2

Fotoğrafçı            : 2

Birahane               : 0

Elektrikçi             : 6

Tüp gaz Bay         : 2

Hububatçı            : 4

Ardiyeci               : 3

Sobacı                  : 4

Nakliyeci          : 119

Keresteci               :4

Demirci                : 5

Tornacı                 : 1

Marangoz             : 5

Celep                        : 12

Oto Tamir                 :  7

Bisiklet Tam             :  2

Kaynakçı                  : 13

Petrolcü                      : 5

Acentacı                     : 1

Oto Elektrik               : 4

Taşeron                       :1

Cam Mermer              : 3

T.V. Tamirci              : 3

Otel                            : 2

Orloncu                      : 2

Badana Boy              :10

Bobinajcı                    : 2

Taş Ocağı                   : 1

Kaportacı                : 3

Şarküteri                 :5

Gazete Bayii           :1

Seyyar Satıcı          :13

Derici                       :2

Fırıncı                      :6

Oto Boya                  :4

Sucu                         :6

İş Türü                 : 52

TOPLAM        :   397

Mucur’da her ne kadar çok sayıda esnaf varsa da bu esnafların çoğunun yan geliri vardır. Tek başına esnaflık yapmak  nerede ise imkansız hale gelmiş ve bu yüzden hemen her esnaf kendine yan gelir getirecek başka bir işle uğraşmaktadır En çok da çiftçilik tarım ürünleri yetiştiriciliği yapıla gelmiştir.

İlçede küçük esnaf haricinde 200 kadar orta ve büyük boy işletme yer almaktadır.

Mucur Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı üye sayısı  256 civarında olmasına rağmen bunların ancak 220 kadarı aktif işletmelerdir. Bunların içinde de Mucurûn ekonomik yükünü çeken işletme sayısı 80 civarındadır.

İlçemizde Kırşehir Ahievran Üniversitesine bağlı Mucur Meslek Yüksek okulu vardır . okulda Beş bölüm var. Bunlar Bilgisayar,Muhasebe, İşletme Yönetimi , Kooperatifçilik ve Grafik tasarımdır. Okulda gececi ve gündüz eğitim gören yaklaşık 1000 öğrenci bulunmaktadır. Yurt sorunu olduğu için bu öğrencilerin yaklaşık 600’ü Kırşehir’e gidip gelmektedir.

Mucur’da tüketici işlevini üstlenen kesimler; memurlar, emekliler, öğrenciler

Kadınlar ve çocuklardan oluşmaktadır. Bu kesim tüm Türkiye genelinde aynıdır. Nüfusa göre  oranı oldukça yüksek olan bu kesimin en iyimser olan oranlara indirilmesi bile; Mucur’u tüketici bir toplum olmaktan maalesef kurtaramaz

Yurt dışında çalışanların Mucur’a her yaz gelmeleri ve çocuklarına Mucur’da iş imkanı yaratmaya çalışmaları Mucur için bir girdi kaynağı yaratmaktadır.

İlçemiz Kayseri’ye 110 ve Ankara’ya 210 Km uzaklıkta olması ve İç Anadolu Bölgesinin tam merkezinde olması ulaşım ve sevkiyatı kolay kılacağından yatırımcıları kolaylıkla çekebileceğimize inanmaktayız. 

     Mucur’u Tüketici bir ilçe konumundan kurtarabilmek için şu çalışmalar yapılabilir.

  • Bilinçli bir şekilde ziraatçılık
  • El sanatları atölyeleri (Özellikle halıcılık ve Hediyelik Eşya olarak )
  • Kümes Hayvancılığını teşvik etmek.
  • Hayvancılık kooperatiflerinin kurulması(Et ve Süt ürünlerinin üretilmesi)
  • Mucur’un kuş cenneti olan Seyfe gölünün Turizme tanıtılması :
  • Ticareti kalkındırabilecek Yüksek Okullar ve Fakültelerde okuyan öğrencilerin yurt ihtiyaçlarının giderilmesi.
  • Organize Sanayinin Bölgesinin bitirilmesi.

 

Mucur

Kullanıcı giriş bilgileriniz

Fill the forms bellow to register

Şifrenizi sıfırlayın!

Lütfen şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin.